maandag 11 mei 2009

Fire ! (controlled though)

Afgelopen weekend eindelijk wat van het "tuin" afval verbrandt, dit is de enige manier om het uit de weg te ruimen. Een groene kliko zou ons niet veel goed doen. We hebben de buren via een een berichtje in de brievenbus ingelicht, mochten ze denken dat er een bosbrand gaande was.
Dit schijnt gebruikelijk te zijn hierzo, en klinkt logisch, het bushfire zeisoen is voorbij, dus hoeven we geen vergunning aan te vragen voor deze verbranding. Er is al weer een maandje geen regen meer gevallen dus al het afval is lekker droog, het was inderdaad geen enkel probleem om het aan te steken.

Over vuur gesproken, het begint s'avonds al behoorlijk af te koelen, we gaan immers naar de winter toe. Dus hoog tijd om onze hout kachel te installeren, en de bestaande te vervangen met degene die we uit Nederland hebben mee genomen. (Het schijnt volgens de locals hier, zelfs te kunnen vriezen in de winter !) Helaas is de installatie natuurlijk weer niet zo eenvoudig als het klinkt. De diameter van de schoorsteen buizen hier zijn 150mm, en de hout kachel die wij hebben is 140 mm. Maar met een hoop gepiel (dak op, dak af), hulp van Jeanette en wat kreatief denken is het uiteindelijk gelukt.

Deze zondag had Jeanette een Mothersday ontbijt gewonnen. Een week geleden zijn wat buren verderop een intatief begonnen om een soort eet tentje te beginnen waar je een bakkie kan doen of gewoon wat te eten. De opzet is gigantisch eenvoudig een oude caravan, BBQ en een houten afdakje ergens in het bos langs de weg. Schitterend als je het mij vraagt precies zoals ik het wil, ik hoop alleen voor hun dat het wat wordt, het was erg rustig afgelopen zondag, maar dat kan zijn omdat het moederdag was. Het leuke van dit soort dingen is dat je kan betalen in natura (nee niet zoals je denkt !). Een voorbeeld; wij hadden onze citroen boom wat gesnoeid en een grote zak citroenen die we niet konden gebruiken op het moment, nu dit vergde als betaling voor een ontbijt, bartering (ruilhandel) noemen ze dat hier.
Het is ook bedoeld om als ontmoeting plaats te fungeren, er wonen een hoop mensen hier, maar je zouw het niet weten wat het enigste wat je ziet is bos. We hebben al wat mensen ontmoet en het is razend interresant om naar ieders verhaal te luisteren. Somige mensen wonen in mooie huizen en somming wonen in een omgebouwde schuur !

Dus alles wat je verbouwd en zelf niet eet kan je misschien voor ruilhandel gebruiken. D'r groeien wat pompoenen bij onze groetetuin (veggie patch), die we niet echt lekker vinden, maar hier als lekkernij wordt bevonden. Waarom plant je ze dan hoor ik je vragen, "niet", we hadden ze niet geplant, maar waarschijnlijk lagen er wat zaden die gekiemd zijn. Onze "veggie patch" is al een heel eind klaar voor fase 1, de eerste drie verhoogde bedden zijn voltooid. De geplante zaden (Rocket, sla, radijs, peulen, wortels, uien, tomaten, brocoli) zijn druk bezig met het ontkiemen.

Nu proberen te voorkomen dat de roo's en possums er vanaf blijven, de possums hadden al goed huis gehouden met de passion fruit !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten