woensdag 17 november 2010

Organic garlic

Ik heb van de week Peter geholpen die wat verderop woont, met het oogsten van zijn knoflook. Hij helpt mij met het voorbereiden van de stukken grond waar het beton gestort gaat worden voor de garage, dus is het logisch om de dienst terug te leveren. Zoals ik al eerder heb vermeld in onze blog, groeien erg veel mensen hier knoflook om wat (extra) geld te verdienen. Knoflook is vrij gemakkelijk te groeien hier, en laat zich ook erg gemakkelijk propageren. Je zet de knoflook teentjes in de grond (je hoeft ze niet eens te begraven), je geeft ze water wanneer nodig en wat extra voeding, en na zo'n 8 maanden kan je de knoflook oogsten. Op het moment kan je zo'n $13 per kilo krijgen, en als je een extra $600 per jaar uit wil geven om je oogst te laten testen, mag je het als "organisch" verkopen. De meeste mensen willen dat bedrag niet uitgeven en dus kunnen hun oogst niet als "organisch" verkopen ondanks dit het wel is. Afijn Peter had zo'n 70 Kg geplant in het begin van het jaar, en zijn krop was aardig opgekomen, ondanks de regen die we de laatste tijd hebben. Met behulp van een tractor wordt de knoflook "gelift", zodat het vrij makkelijk is om dan de knoflook uit de grond te trekken. Dit ging redelijk, alleen op een paar plekken was het zo nat en kwam de tractor vast te zitten in de grond, dus de laatste knoflook moest met de hand gelift worden. Daarna moet de knoflook voor zo'n 6 weken opgehangen worden om te drogen, dit dient in ruimte te worden gedaan waar geen regen en zonlicht kan komen. Een hele klus, want zoals ik al zei z'n oogst was aardig gelukt. Peter gaat trouwens de gehele oogst weer gebruiken om een nieuwe krop te zaaien. Op deze manier bouwt hij een grote voorraad zaden (knoflook teentjes) op, en wordt zijn oogst steeds groter, zodat hij dan na verloop van tijd z'n knoflook kan verkopen. De knoflook die wordt verbouwt is Russische knoflook wat een soort is die niet zo heel erg scherp is, en populair is in de verkoop. Australisch geteelde knoflook is op het moment redelijk populair, zeker omdat over het algemeen je alleen knoflook uit China kan krijgen. Etenswaar uit China is niet erg populair voor duidelijke redenen. Afijn na gezien te hebben hoe het oogsten van de knoflook in zijn werk gaat, hebben Jeanette en ik ook afgelopen weekend onze knoflook geoogst. Een veel kleinere hoeveelheid omdat we dit alleen voor ons eigen consumptie willen gebruiken. Het is de bedoeling om zoveel mogelijk aarde van de wortels af te slaan, en dan de wortels af te snijden. Als dan uiteindelijk alles is gedaan is het een prachtig gezicht om de knoflook te zien hangen. Je hoeft trouwens niet te wachten op het drogen , je kan het gelijk eten als je dat wil. Na het drogen kan je de knoflook ruim een jaar goed houden dus wij komen voorlopig niet zonder te zitten :-) We zitten er trouwens wel aan te denken om wat land vrij te maken van bomen om daar eventueel ook wat knoflook te gaan verbouwen en dit dan later te verkopen. Maar voorlopig staan er nog een hoop andere dingen met een hogere prioriteit op de lijst, maar wie weet in de toekomst.

1 opmerking:

  1. Lekker man....je eigen knoflook. Ik ben er dol op. En hoe is het? Zijn jullie al klaar voor het grote avontuur naar Nederland? Toch wel weer leuk om ff bij te lezen. Jullie zitten daar wel schitterend hoor..
    groet Frank

    BeantwoordenVerwijderen